Mobilni telefoni

Nokia E71

            Jedan odnajboljih telefona kompanije Nokia iz E segmenta odnosno biznis.Kada su upitanju materijali i kvalitet izrade, E71 je u istom opsegu sa Apple iPhone-om,koji je jedan veoma robustan telefon; ali Nokia E71 poseduje uklonivi poklopac baterije, thumbboard kao i zgodne za rukovanje bočne tastere i odaje utisakčvrstog uređaja dok ga držite u ruci – inženjeri kompanije Nokia su uradili odličan posao.

            Sa levestane telefona nalazi se infracrveni port (duh dobre stare E serije odiše ovimtelefonom), zajedno sa slotom microSD memorijske kartice i microUSB konektorom(oba su prekrivena gumenim zatvaračima). Sa desne strane se nalazi 2.5mm audiopriključak a ispod njega je taster za regulisanje jačine zvuka kao i Voicetaster koji manipuliše različitim glasovno centriranim opcijama (kao što jeglasovno pozivanje). U osnovi modela E71 se nalazi otvor za provlačenje trakeza nošenje oko vrata kao i standardna 2mm utičnica punjača. Sa gornje stranetelefona se nalazi taster za uključivanje kao i prorez zvučnika. Za razliku odmodela Nokia E61, kod E71 ekran se nalazi ispod zaštitnog sloja. Iznad ekranaje frontalna kamera namenjena video konferencijskim pozivima kao i senzorambijentalnog osvetljenja (koji manipuliše nivoima pozadinskog osvetljenjatastature i ekrana telefona). Sa zadnje strane telefona nalazi se sočivo 3.2Mpix kamere zajedno sa LED blicem. E71 koristi 2.36’’ QVGA ekran (320x240 piksela,48x36mm) koji može da prikaže 16 miliona boja. Zahvaljujući većoj količinimemorije i bržem procesor (ARM11 koji radi na 369MHz nasuprot ARM9 radnog takta220MHZ kod E61i) performanse modela E71 su gotovo duplo bolje u odnosu na onekoje beleži E61i. Možete doslovce juriti kroz sve aplikacije i menije a telefontakođe može imati i više aplikacija koje će raditi u pozadini.

            Melodijezvona zvuče prilično glasno i bili smo zadovoljni njima čak i kada su u pitanjubučna okruženja. Telefon pruža nebrojeno mnogo mogućnosti , od čitanja PDFfajlova do kreiranja prezentacija u Power Pointu, surfovanje internetom pomoću 3Gi WiFi tehnologije,  slanje i primanjee-mailova. Još uvek koristim ovaj telefon i prezadovoljan sam njime. Za godinudana koliko je kod mene nije napravio ni jednu najanju brljotinu, GPSnavigacija radi nepogresivo, sve u svemu fantastičan telefon!!!

 

 

Na linku ispod možete pogledati tehničke karakteristike ovog telefona.

http://www.gsmarena.com/nokia_e71-2425.php 


Nokia 6120c

            ModelomNokia 6120 kompanija je materijalizovala ideju o smart telefonimapozicioniranim kao masovno tržišno rešenje namenjeno širokim masama. Štaviše,veoma je jeftin – a sve to mnogo utiče na današnje tržište na kome se samonekoliko modela koji poseduju veliki broj karakteristika mogu pronaći za malonovca. U tom smislu Nokia 6120 Classic je veoma zanimljivo i savremeno rešenje.

            Utisci o6120 na prvi pogled su dvostruki. Može vam izgledati veoma pomodno a možetepomisliti i da je to uređaj namenjen nezahtevnim korisnicima. Svako ima svojukus kada je reč o dizajnu i o ukusima ne vredi raspravljati. Međutim, jednastvar je sigurna – uređaj je minijaturan. Dimenzije modela Nokia 6120 Classicsu 105x46x15mm, što je veoma dobro u kombinaciji sa karakteristikama telefona ai kada ga uporedite sa aparatima sličnom tipa, Nokia 6120 zaista izgledaminijaturno. Pogledajte sami.

 

 

Nokia 6120 Classic– 105x46x15 mm / 89 g
Nokia E50 – 113x43.5x15.5 mm / 104 g
Nokia 6233 – 108x46x18 mm / 110 g

 

 

            Kao štomožete videti 6120 Classic može stati u bilo koji džep ili tašnu. Takođe nijenikakav problem da držite telefon u ruci i birate brojeve ili razgovarate. Kućišteje načinjeno od plastike različite teksture i metalnih delova. Zadnja strana jeizrađena od sjajne plastike, isto kao i kod prednje strane. Ova plastikaizgleda veoma privlačno a zahvaljujući njoj model 6120 izgleda mnogo luksuznijenego što jeste. Međutim, nakon nekoliko sati upotrebe površina aparata će bitipotpuno prekrivena otiscima prstiju. Kao što je bio slučaj i ranije, postojisamo jedna mana – ukoliko ga ne budete redovno brisali vaš 6120 ni u komslučaju neće izgledati odlično. Kućište će biti zamašćeno ukoliko svaki put prekorišćenja ne budete prali ruke. Prednji deo, naročito ekran, takođe nije otporanna otiske prstiju, međutim, to ni u kom slučaju ne smanjuje čitljivost ekrana.Bočne strane načinjene su od matirane plastike. Sa prednje strane nalazi se idekorativna metalna traka širine oko 5mm. Ona omogućava lakši prelaz izmeđuprednje i bočnih strana. Ukoliko vam se desi da ispustite 6120, ova ivica će,naravno ukoliko budete imali sreće, ublažiti udarac što će za rezultat datinekoliko ogrebotina na ivici (iz ličnog iskustva). Ovaj smart telefon dostupanje u dve boje – crna i srebrna, dok su ivica prednje strane i navigaciona grupaobojeni su jednom bojom bez obzira koju varijantu odaberete. Sagornje strane ekrana nalazi se slušalica koja nije pokrivena ničim što je u momslučaju značilo da će za nekoliko nedelja biti prepuna prašine i ostalihnečistoća. Sa leve strane nalazi se QVGA kamera za video razgovor u 3G mrežama,a tu se nalazi i taster za uključivanje/isključivanje okružen narandžastimprstenom. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka koji jeblago izdignut u odnosu na okruženje tako da ga možete pronaći u tokukonverzacije i podesiti jačinu tona bez potrebe da sklanjate telefon sa vašeguha. Na donjem delu ove strane nalazi se taster kamere. Aparat poseduje TFTekran rezolucije 240x320 a dužina dijagonale je 2’’ (40.5x30.5mm). Ekranima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja, pruža jasnu i svetlu sliku kojaje odlično vidljiva u svim okruženjima. Platformu pokreće ARM11 procesor kojiradi na 369MHz. Telefon se isporučuje sa instaliranom 2MP i led blicem kojinije baš od neke koristi.

            Jačinazvuka koju reprodukuje zvučnik je iznad proseka i zvuk je konstantan i jasan.Ovo je moj prvi smartphone i oduševio sam se mogućnostima koje symbian pruža.Bateri ja je odlično funkcionisala , u proseku 3 do 4 dana. Za razliku odpredhodnih symbian modela sa kojima sam bio upoznat i koje je odlikovalasporost, ovaj telefon je bio izuzetno brz. Koristio sam ga par meseci dok nisamugledao Nokiu E71 i zaljubio se u nju. J

 

 

 

Na linku ispod možete pogledati tehničke karakteristike ovog telefona.

http://www.gsmarena.com/nokia_6120_classic-1958.php 

 


Sony Ericsson K800i

            Kompaktnaveličina uređaja je oduvek bila najjača karta kompanije Sony Ericsson. Nakonuobičajene veličine aparata K750i, bio sam iznenađen veličinom K800i budući dane može da stane u futrolu, malo je veći od nje. U isto vreme, držanje telefonau ruci pruža osećaj komfornosti budući da odlično staje na dlan. Nisam osetionikakvu nelagodnost pri nošenju telefona u džepu, u tom smislu, veličinatelefona je normalna. Dodatnih 6mm u visini i ne predstavljaju toliki problemnaročito kada se ima u vidu da K750i i nije toliko mali telefon.

            Još jedanneuobičajen utisak pri prvom pogledu na telefon sam stekao dok je telefonstajao na stolu, pokrivač sočiva sa zadnje strane je premešten na gore, kaorezultat toga telefon se spušta na sto pod određenim uglom. Minimalni ugaozakrivljena omogućava vam da ne krivite mnogo glavu da biste videli ko vaszove, naizgled nebitna ali veoma prijatna stvar. Plastika je tamno plave bojekoja daje utisak baršunastog i mekana je na dodir. Ovaj telefon je veomazadovoljavajući kada se radi o dodiru, sam tip plastike određuje njegovkvalitet. Prednji panel je načinjen kao i kućište kod K750i sa malim metalnimokvirom koji štiti telefona od padova. Ne postoje nikakvi očigledni problemiali ukoliko jako pritisnete kućište, možete čuti škripanje, a isto važi i zaSony Ericsson K750i. Kvalitet izrade ovih modela je identičan i u slučaju daniste zapazili nikakve probleme kod prethodnog modela, sigurno ih nećetepronaći ni kod ovog aparata. Ekran ima mogućnost prikazivanja do 262.144boja a rezolucija mu je 240x320 piksela. To dozvoljava prikaz do osamtekstualnih linija na ekranu i do tri servisne linije za većinu režima, uslučaju pretraživanja interneta dok se veći broj tekstualnih linija za e-mail iporuke može postići smanjenjem veličine slova. Tastatura se ne razlikujemnogo od one koju poseduje K750i, na prvi pogled, tasteri su predstavljeni naisti način samo je plastika drugačija, tj. grublja. Konektor standardnog Fast Portintefejsa nalazi se sa donje strane, a tu se još mogu priključiti i USB kabl islušalice. Otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata nalazi se u blizini.Već tradicionalno sa gornje strane telefona videćete taster Power, koristi seza aktiviranje profila u režimu mirovanja. Kamera je postavljena sazadnje strane i pokrivena je zatvaračem. Pored nje možete videti ksenon blic iadapter anatene pokrivene čumenim čepom. Kamera je 3.2 megapiksela, aizrađena je CMOS tehnologijom. Podržane su samo četiri rezolucije – 3MP, 2MP,1MP, VGA. U kombinaciji sa xenon blicem kamera pravi fantastične fotografije.Mogu slobodno reci da je K800 telefon sa najboljom kamerom koji sam ikadaposedovao.Jedan od razloga što slike dobro izgledaju je i kvalitet ekrana, koji jenajsličniji onima koji se mogu videti kod vrhunskih Nokia proizvoda, mada ikada se prebace na pc one izgledaju odlično.

            Telefonposeduje 72-tonske polifone melodije, ali nema razlike kada se mp3 reprodukcijaporedi sa modelom k750i. Jačina zvuka zvučnika je prosečna a basovi se jakodobro čuju, zvuk je zasićen. Ipak, moguće je da ćete propustiti poziv ukolikose nalazite na otvorenom (kao kod modela K750). Vibracija je prosečne snage ilimožda nešto jača, mada je i dalje dosta slaba da bi mogla da se oseti. Ekranje značajno unapređen, imao sam utisak da sam prešao sa starog televizoralampaša na najnoviji Plazma model, koliko je unapređenje sjajno. Faktor formeje prihvatljiv. Ugrađeni web pretraživač je odličan i ponekad bi mogao i dazameni Opera Mini pretraživač bez problema. Nisu postojali nikakvi naročitiproblemi tokom korišćenja ovog telefona i za prosečnog korisnika modela K750i,korisnički interfejs je jednostavan i logičan. Na internetu sam pronašao gomilusofrwera pomocu kojeg sam sa laoćom mogao da modifikujem i prilagodim sebikorisnički interfejs i sistem telefona. Na insistiranje druga , nerado sam seodrekao njega i prodao mu ga i kupio polovnu symbian Nokiu 6120c ...

 

 

 

Na linku ispod možete pogledati tehničke karakteristike ovog telefona.

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_k800-1485.php 


Sony Ericsson W300

            SonyEricsson je sistematično proširivao svoju proizvodnu liniju sa Walkman serijomproizvoda. Predstavljanjem modela namenjenih prosečnim kupcima ova serija jedoživela veću popularnost a samim tim i veći broj prodatih primeraka. Dizajnovog telefona na preklop je veoma neobičan; kada sam ga prvi put video izgledaomi je nesrazmeran, ali pri korišćenju se pokazao veoma praktičnim iatraktivnim, zahvaljujući pre svega dimenzijama 90 x 47 x 24.5 mm. Pošto jedizajn prepun živahnih boja i teksturiranih elemenata može se slobodno reći daje telefon namenjen mlađim osobama.

            Štose Sony Ericsson W300 tiče, proizvođen je u dve varijante boja, Senka Crna iSvetlo Bela. Obe kombinacije boje izgledaju veoma atraktivno i mat plastika odkoje je napravljena maska samo pojačava tu atraktivnost. Model W300i nepodržava izmenjive maske, pošto je proizvođač smatrato da su one nepotrebne štose nije baš tako ispostavilo. Telefon bez problema možete držati u šaci i lakoga možete otvoriti čak i jednom šakom. Na prednjem delu telefona se nalazimonohromatski ekran koji je originalno rešenje - može da prikaže slikurezolucije 101 x 80 piksela, pozadinsko osvetljenje je narandžaste boje, što jeposledica tradicije da se primenjuje narandžasta boja na sve modele telefonakoji pripadaju Walkman liniji. Kada pritisnete taster sa strane biće prikazanpodaci o telefonu ali i događaji iz organajzera koji su aktuelni za taj dan.Opet, na tom ekranu mogu biti prikazani nazivi pesama koje trenutno slušate.Ako slušate radio, onda će na ekranu biti prikazano ime radio stanice, ako steje sačuvali u memoriji telefona. Kada je telefon u mirovanju duže vreme na tomekranu će biti prikazan mali sat. Odmah iznad ekrana se nalaze objektiv VGAkamere i ogledalo. Kada otvorite telefon ugledaćete glavni ekran napravljenkoji može da prikaže sliku rezolucije 128 x 160 piksela i sa 65.536 boja. Tastaturaje napravljena od plastike - svi numerički tasteri izgledaju okruglo ipodeljeni su u vertikalne redove. Možete ih koristiti bez problema. Sa drugestrane, funkcijski tasteri su ulegnuti što nekim ljudima sigurno nećeodgovarati. Navigacioni taster je malo izdignut i teže ga je pritisnuti, što nedoprinosi ergonomiji telefona. Pozadinsko osvetljenje tastature je narandžasteboje ali nije jakog intenziteta, tako da Vam neće smetati kada koristitetelefon danju ali ćete svakako moći da pročitate oznake tastera kada koristitetelefon noću.

            Ureprodukciji MP3 melodija  nema nikakve razlike u odnosu na Sony EricssonK750i, sem što je zvuk poboljšan. Vibracija je prosečne jačine, ponekad se možedesiti da je ne osetite. Funkcionalnost ovog modela je interesantna za klasukojoj telefon pripada, pošto podržava sve načine komunikacije sa ostalimuređajima (Bluetooth, infracrveni port) a podržano je i USB 2.0 povezivanje saračunarom. PC računar će prepoznati telefon kao USB Mass Storage uređaj pa ćetemoći da pristupite memorijskoj kartici. Pokušavao sam ali nisam uspeo da sesetim kako sam došao u posed ovog telefona. Što se tiče kvaliteta izrade kućštane mogu baš da kažem reči hvale jer sam par puta menjao flet kabl zbog toga štose šarkica za preklop telefona deformisala od korišćenja i prouzrokovalaučestano kidanje flet kabla. Od tog modela pa na dalje nisam imao ni jedan telefonsa flet kablom, odnosno telefone sa slajdom , ptrekopom itd...

 

 

 

 

Na linku ispod možete pogledati tehničke karakteristike ovog telefona.

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_w300-1486.php 


Sony Ericsson K750i

            Kada jeSony Ericsson K750i bio najavljivan trebalo je bude klasifikovan kao model saoznakom T650 i sa sličnim unapređenjima kao famozni model T68i. Sličnoprethodnim vodećim modelima naglasak je stavljen na natraženije funkcije, u tovreme to su bili; kvalitetna kamera, MP3 reprodukcija a i ostale funkcijetelefona su izmenjene u skladu za zahtevima tržišta. Telefon je nasledio svepozitivne osobine prethodnih modela i hardver je sada bio moćniji, što jeneophodno za pravilno funkcionisanje i čuvanje slika koje možete slikati2-Megapikselnom kamerom. Povećana je radna brzina procesora i njegova snaga.

            Dimenzijemodela K750 su veoma ugodne (100 x 46 x 19.5 mm, 99 grama) ali i neobične zatelefon sa funkcijama koje podržava. Ovaj telefon ima dvostruku orijentaciju,telefon se nalazi sa prednje strane, dok se digitalna kamera nalazi zadnjestrane. Ekran je isti kao kod predhodnih modela K700 i K600. Ima isturezoluciju od 176 x 220 piksela (28 x 36 mm) i može da prikaže do 262.144 boje.Sa gornje strane telefona nalazi se infracrveni port i taster zauključivanje/isključivanje aparata. Sa donje strane nalazi se u to vreme „novi“interfejs nazvan Fast port kjoji je služio za konekciju telefona sa PC-om ,punjenje telefona i kao konektor slušalica. Telefon podržava memorijske karticekapaciteta do 4 GB. Softver telefona ne vidi razliku između memorijske karticei interne memorije. Na levom boku se nalazi taster pomoću koga pokrećeteposlednju muzičku aplikaciju koju ste pokretali ranije, to može biti FM radioili MP3 plejer. Možete aktivirati reprodukciju muzike iz liste ili sa radijajednim pritiskom na taster. Ovo je veoma ugodno rešenje, pošto će tada muzičkaaplikacija biti pokrenuta u pozadini i neće vas ometati u korišćenju telefona. Nadesnom boku se nalaze spojeni tasteri za kontrolu jačine zvuka i za zumiranjekada koristite kameru. Sa zadnje strane se nalaze blic i poklopac za sočivokamere. Otvaranjem poklopca aktiviraćete kameru, pa tada telefon možete držatihorizontalno i slikati fotografije.

            PrednostiSony Ericsson K750i modela su male dimenzije i kompletan set za zabavu (radio,MP3, 3D Java) kao i dobar interfejs. Zato je i bio jedan od bolje prodavanih,kao i stariji model Sony Ericsson T610. Nokia koristi smartphone kao osnovu zatelefone sa kamerama pa ih to sprečava da naprave telefon sličan Sony EricssonK750i modelu. Ovaj telefon ima maksimalnu funkcionalnost i samo smartphoneaparati se po tome mogu porediti sa njim. Prvi put kad sam se upoznao sa ovimmodelom bio sam fasciniran njegovom kamerom i funkcionalnošću,podržavao jegomilu java aplikacija koje su bile veoma korisne. U zamenu za njega „utrapio“ Jsam Nokiu 6230i  i uz nju dodao nekidinar. Nikakvih zamerki nisam imao na ovaj telefon sem na džojstik koji je umeos vremena na vreme da se malo izbaguje.

 

 

 

Na linku ispod možete pogledati tehničke karakteristike ovog telefona.

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_k750-1090.php 


Nokia 6230i

            Nokia 6230i je još jedanmodel iz biznis klase finskog proizvođača mobilnih telefona. Taj modelpraktično nije imao konkurenciju u svojoj klasi ako se uzmu u obzir funkcijekoje podržava i zbog toga je bio veoma popularan. Uprkos nekim sitnimnedostatcima Nokia 6230i je važio za jedan od najbolje prodavanih modela natržištu. Kao najveća prednost se isticala podrška za izmenjive memorijskekartice, mada bez menjanja "na živo".

            Dizajn nijeznatno promenjen u odnosu na starijeg prethodnika 6230 i lako se može desiti dapomislite od modela 6230i da je u pitanju stariji model 6230. Čak su ostale istare boje kućišta. Ovo je svesno urađeno da bi se novi model promovisao naistom nivou kao i prethodni. Maske za stariji model su kompatibilne sa novim iobrnuto, pa je time proširen izbor novih boja. Tastatura je slična kao kodmodela Nokia 6230; tasteri su prosečnih dimenzija i nisu tvrdi kada ihpritiskate. Pozadinsko osvetljenje je bledo plave boje dok je kod starijegmodela bilo bele boje. Ekranekran na ovom modelu je fizički veći, ima veću rezoluciju od predhodnika i možeda prikaže više boja.  Na vrhu telefonase nalazi taster za uključivanje/isključivanje, dok se sa donje strane nalaziPop-port utičnica, utičnica za punjač je takođe sa donje strane. Sa zadnjestrane se nalazi objektiv kamere rezolucije 1.3 Mpx (0.3 mpx na predhodniku)koji je zatvoren plastičnim prozorom. Na levom boku se nalaze spojeni tasteriza kontrolu jačine zvuka. Za razliku modela 6230, Nokia 6230i ima povećankapacitet interne memorije i on je sada 32 MB umesto ranijih 6 MB. Telefon imamuzički player, radio, video player. Jačina zvuka je ista kao kod starijegmodela, možda za veoma mali deo jača. Kao melodiju možete postaviti bilo kojiMP3/AAC/WAV/MIDI fajl. Najglasnije će se čuti MP3 i WAV fajlovi. Vibracija jeprosečne jačine.

            Do ovoglepotana (u to doba J ) došao sam ponovo puten trampe jer sam shvatio dase ne isplati kupovati nove aparate jer im posle samo par meseci vrednostdrastično opadne. Drug mi je ponudio ovaj telefon u zamenu za T610 koji samtada koristio i uz moju doplatu od dvadesetak eura što sam ja odmah prihvatio sobzirom na to da je 6230i u odnosu na T610 bila daleko naprednija i novijegdatuma proizvodnje. Telefon me je fenomenalno služio, bez ikakvih sistemskihgrešaka. Veoma kvalitetna i otporna maska je odlično podnosila sve izazove nakoje je telefona naišao dok je bio u mom vlasništvu. Baterija je „džala“ i do 4dana u zavisnosti od korišćenja.

  

 

 

 Na linku ispod možete pogledati tehničke karakteristike ovog telefona.

http://www.gsmarena.com/nokia_6230i-1087.php 


Sony Ericsson T610

            Još jednomkompanija Sony Ericsson je išla ispred vremena i postavila nove standarde zaovakav tipa aprata. T610 je bio baziran na istoj platformi kao T68; sve uočenegreške su ispravljene. Osim toga, proizvođač je ugradio kameru i obnoviosoftver. Zvuči kao glupost da je kompanija napravila nov proizvod zasnovan nastaroj platformi ali to je bilo moguće zahvaljujući fleksibilnosti teplatforme. Sve inovacije su povezane sa izmenama postojećih funkcija koje supostale bogatije nego ranije.

            Prvo što seprimeti je da je telefon dizajniran tako da izgleda ozbiljno. Aparat izgledaveoma atraktivno i elegantno može se čak reći da je u nekoj meri napravljen uretro stilu. Originalno, telefon je bio na raspolaganju u tri kombinacije boja- Aluminijum, Plava, Crvena kasnije su se na našem tržištu pojavile maske usvim duginim bojama koje su naravno došle iz NRK. Sa prenje strane okotastature telefona nalazio se aluminijumski oklop kao i sa zadnjestrane napoklopcu baterije. Dimenzije telefona su 102x44x19mm i mase je 95 grama.Telefon je veoma zgodan za držanje i prijatan na dodir. Taster zauključivanje/isključivanje se nalazi sa gornje strane telefona, što nije bilotipično za Sony Ericsson telefone. Ovaj taster ima samo jednu funkciju, za razlikuod sličnog tastera kod Nokia telefona. Navigacioni džojstik, koji se nalazi ispodekrana, može se pristisnuti i njime selektovati što omogućava jednostavnijerukovanje . Na njemu možete videti servisni indikator. On skoro nije primetan umirovanju,ne iritira svetlucanjem kada leži pored vas na stolu. Svi tasteri sunapravljeni od plastike i telefon dobro reaguju kada ih prisnete. Pozadinskoosvetljenje je plavo. Kamera se nalazi sa zadnje strane telefona, slike se moguslikati u dve rezolucije (288x352, 120x160 piksela); možete uključiti i noćnimod. Telefon ima 32-bitne melodije i jak zvučnik, čiji je zvuk jači nego naNokia telefonima, ali slabiji nego na većini Samsung telefona. Vibracija jeslaba, pa je potrebno da telefon držite što bliže sebi da bi ste je osetili.

            Do ovogtelefona sam došao u prvoj godini srednje, trampio sam se sa drugom, dao sam muNoku 3200 i par stotina dinara. Oduševilo me je to što je imao funkcionalanbluetooth i sistem koji je podržavao more aplikacija i igrica. Dobro me jeslužio i bio je veoma otporan na habanje, baterija je bila saolidna, s obziromna to koliko ja koristim telefon, držala je i do 3 dana.

 

 

 

Na linku ispod možete pogledati tehničke karakteristike ovog telefona.

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_t610-405.php 


Nokia 3200

 Ovaj telefon je bionamenjen pretežno mladim ljudima. U osnovi, ovo je isti telefon kao Nokia 7250i,inženjeri kompanije Nokia su odlučili da idu utabanom stazom i da ne izmišljajutoplu vodu. Postojećem modelu je izmenjen dizajn koji je tada bio namenjenmladima, ubačen je softver novijeg datuma i tako se došlo do Nokie 3200.

Dizajn se ne može nazvatidrugačije sem mladalačkim. Za kućište se koristi providna plastika i grafičkiukras u vidu papira koji se nalazi ispod. Na prednjem delu telefona plastika jeglatka i providna, pa se mogla jasno videti unutrašnjost telefona. To je činilotelefon jedinstvenim i bez sumnje originalnim. U svaki deo maske (saunutrašnje strane) možete postaviti sliku koju želite ili jedan od postojećihumetaka. Nokia je odlučila da uz svaki telefon uključi tri umetka. Različiteslike mogu dosta uticati na izgled telefona; ponekad je teško poverovati da seradi o istom telefonu. Postoje i stereoskopske slike koje se menjaju uzavisnosti od ugla pod kojim se posmatraju i one su uglavnom dolazile uoriginalnom pakovanju telefona. Ako smatrate da ste kreativna osoba možete samikreirati slike koje ćete postaviti u telefon. Potreban vam je samo par makaza,papir/magazin/slika/itd. koji ćete postaviti unutar telefona i malo strpljenjada sve to uradite. Ugrađena lampa se nalazi sa donje strane telefona da bisteje aktivirali bilo je potrebno da pritisnete i zadržite taster  "*".Lampa je veoma snažna pa može poslužiti i da vam osvetli put i na ulici a nesamo pred vratima. Veličina telefona je 107.5x45.1x20.8 mm, a njegova masasvega 90 grama. Ugrađena kamera omogućava da slikate slike u dve rezoluce: CIF(352x288 piksela) i kao portret (80x96 piksela) Melodije su polifone,bilo bi čudno očekivati nešto drugo u to vreme. Vibracija je prosečne jačine,mada ćete je teško osetiti ako se telefon nalazi malo dalje od Vašeg tela, npr.u zimskoj jakni. Melodije zvuče prijatno, ali nemojte mnogo očekivati od njih,ipak su one samo polifone.

Ovo je najupečatljivi telefonkoji sam ikad imao, kupio sam ga u šestom razredu osnovne, tada je imao„paprenu“ cenu od 160 eura. Korisio sam ga četiri godine bez ikakvih problema,nosio ga svuda sa sobom, promenio mu 1000 uložaka za masku, nebrojeno puta mije ispadao na zemlju, čaksam ga jedno vreme uključivao i pomoću bakarne žičicejer sam slomio taster za uključivanje. Sve u svemu telefon je za to doba bioveoma funkcionalan i zadovoljavao je sve moje tadašnje potrebe koje su se ticalemobilnih telefona.

 

Na linku ispod možete pogledati tehničke karakteristike ovog telefona. 

http://www.gsmarena.com/nokia_3200-528.php 


Siemens A35

Vecina telefona je u svoje vreme bila dobra, pa je prevazidjena. Siemens A35 je napravljen u vreme kad je tehnološki bio vec dobro pregažen, napravljen je za najnezahtevnije korisnike, displej je bio monohromatski, sa zelenim pozadinskim osvetljenjem i jednom linijom teksta (kao da je digitron). Dizajn telefona je užasan, funkcionalno je katastrofa, gumeni tasteri su stalno škripali pod prstima a ona pljosnata, zakrivljena antena nikako nije dozvoljavala telefonu da nadje normalan položaj u džepu. Gledajuci šta je pružao ni dan danas mi nije jasno zašto sam ga kupio... (valjda zato što je on bio nov i jeftin a ja klinac :) ) Nažalost ne mogu reći ništa pohvalno o ovom modelu telefona. Siemens kao proizvodjač mobilnih telefona nije se proslavio, čal je i sa kompanijom Benq pokušao da izađe na tržište sa robnom markom Benq-Siemens ali nisu doživeli uspeh, verovatno zbog toga što su proizvodili telefone poput ovog...

 

 

 

Na linku ispod možete pogledati tehničke podatke ovog telefona.

http://www.gsmarena.com/siemens_a35-470.php 


Philips Genie

Moj prvi telefon koji sam posedovao je bio Philips Genie, sa sivom maskom i antenicom na izvlacenje, bio je sjajan. Dobio sam ga "davne" 1999. god. od rodjaka, to je bilo vreme onih ogromnih cigli, kao nokia 2110, a genie bio mali, sladak, imao je onu "kukicu" za javljanje (samo udaris "mikrofon" i javis se ), prvi telefon koji je imao glasovne komande tj. opciju pozivanja odredjenog kontakta glasom. Radio je perfektno, koristio sam ga par godina i onda napravio uzasnu gresku , prodao ga i kupio "buđavi" Siemens A35 koji nije ni bio prici Geniu ni po kvalitetu ni po funkcijama...

 

 

 

Na linku ispod možete pogledati tehničke podatke ovog telefona. 

http://www.gsmarena.com/philips_genie-147.php